Όπως προαναφέρθηκε, με βάση το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος υπ' αριθμ. 94/05-06-2013 (ΦΕΚ 132 τ.Α) το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας ιδρύθηκε μετά τη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Πάτρας και του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Αποτελεί ανεξάρτητο και αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο ανήκει στην ανωτάτη εκπαίδευση.
Τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών εφαρμογών υψηλής ποιοτικής στάθμης τα οποία με τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική τους κατάρτιση αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ γνώσης και εφαρμογής, αναπτύσσοντας την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών και των τεχνών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία και μεταφέρουν, χρησιμοποιούν και προάγουν σύγχρονη τεχνολογία, καθώς επίσης και μεθόδους, πρακτικές και τεχνικές στο χώρο των εφαρμογών.
Με βάση τα παραπάνω, τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα συνδυάζουν την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση. Παράλληλα διεξάγουν κυρίως εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα, όπως εκάστοτε ορίζεται αυτή και αναπτύσσουν τεχνογνωσία και καινοτομίες στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.
Το ίδρυμα έχει έδρα την Πάτρα και συνίσταται από τέσσερις (4) σχολές και δεκατρία (13) τμήματα με έδρα την Πάτρα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, το Αίγιο, την Αμαλιάδα και τον Πύργο:
-
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με έδρα την Πάτρα, η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα:
-
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. με έδρα την Πάτρα.
-
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. με έδρα την Πάτρα.
-
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. με έδρα την Πάτρα.
-
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής με έδρα τη Ναύπακτο.
-
-
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα το Μεσολόγγι, η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα:
-
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Μεσολόγγι.
-
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα.
-
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα το Μεσολόγγι.
-
Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων με έδρα τον Πύργο.
-
-
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας με έδρα την Πάτρα, η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα:
-
Τμήμα Λογοθεραπείας με έδρα την Πάτρα.
-
Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα την Πάτρα.
-
Τμήμα Φυσικοθεραπείας με έδρα το Αίγιο.
-
-
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με έδρα το Μεσολόγγι, η οποία συγκροτείται από τα εξής τμήματα:
-
Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών με έδρα το Μεσολόγγι
-
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων με έδρα την Αμαλιάδα.
-
Παράλληλα με τη λειτουργία των παραπάνω τμημάτων, λειτουργούν μεταβατικά (έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2017-18) και τα ακόλουθα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Πάτρας και Μεσολογγίου που συγχωνεύτηκαν σε Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας: Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Λογιστικής, Κοινωνικής Εργασίας, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Οπτικής & Οπτομετρίας.
Για τη λειτουργία του Τ.Ε.Ι. η πρόσφατη νομοθεσία (Ν.4009/2011, Ν.4076/2012), προβλέπει την ύπαρξη ατομικών αλλά και συλλογικών οργάνων διοίκησης. Τα όργανα διοίκησης τα οποία προβλέπονται περιλαμβάνουν το Συμβούλιο του ιδρύματος, τον Πρύτανη ή Πρόεδρο του ιδρύματος και τη Σύγκλητο ή Συνέλευση του ιδρύματος.
Το συμβούλιο αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, τα εννέα εκ των οποίων είναι εσωτερικά μέλη του ιδρύματος (καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές και ένας εκπρόσωπος των σπουδαστών) και τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι εξωτερικά (άτομα με αυξημένα τυπικά προσόντα και ευρεία αναγνώριση στην επιστήμη, στα γράμματα ή τις τέχνες). Τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου εκλέγονται από τα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος, ενώ τα εξωτερικά μέλη και ο πρόεδρος του συμβουλίου εκλέγονται από τα εσωτερικά μέλη.
Ο Πρύτανης ή Πρόεδρος του ιδρύματος εκλέγεται από το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος, μετά από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η Σύγκλητος ή Συνέλευση του ιδρύματος αποτελείται από τον Πρύτανη ή Πρόεδρο του ιδρύματος, τους Κοσμήτορες ή Διευθυντές των σχολών του ιδρύματος, εκπροσώπους των καθηγητών (που εκλέγονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών και ο αριθμός τους είναι ίσος με τον αριθμό των σχολών του ιδρύματος), έναν εκπρόσωπο σπουδαστών και έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού του ιδρύματος. Λόγω της πρόσφατης συγχώνευσης των Τ.Ε.Ι. Πάτρας και Μεσολογγίου σε Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας, δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί τα όργανα διοίκησης του νέου ιδρύματος.
Η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος εξυπηρετείται από την ύπαρξη των διευθύνσεων και αυτοτελών τμημάτων, όπως: διεύθυνση διοικητικού/οικονομικού, διεύθυνση συντονισμού σπουδών και σπουδαστικής μέριμνας, διεύθυνση πληροφορικής και τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και αυτοτελή τμήματα (δημοσίων και διεθνών σχέσεων, εκδόσεων και βιβλιοθήκης, ερευνητικών προγραμμάτων, γραμματεία προέδρου, γραμματείες σχολών και τμημάτων).
Η λειτουργία του ιδρύματος υποστηρίζεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), του οποίου στόχος είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων τα οποία σχετίζονται με την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την τεχνολογική ανάπτυξη καθώς και αυτά τα οποία προέρχονται από παροχή επιστημονικών υπηρεσιών.